Om återföreningen 30 maj och nyinspelningen

Pressrelease 150525
Tant Brun släpper nytt- efter 33 år
Jönköpings första punkband Tant Brun kopplade ur gitarrsladdarna sommaren 1982. Sedan dess har det blivit tre återföreningar; 2001, 2010 och 2011. Och på lördag 30 maj är det dags för en fjärde, på JMF’s nostalgiscen.

I samband med genrepet inför JMF spelades en av bandets publikfavoriter ”Duktig Idiot” in och denna inspelning släpps nu via flera digitala plattformar.

Historien bakom låten är lite speciell.
Allt började med att ett annat Jönköpingsband, vi avslöjar inte vilket, behövde en svensk text till en av sina låtar. Jönköpings påppfarfar Edward ”Edde” Nilsson (RIP) gav uppdraget till journalisten Peter ”Blonde” Birgerstam som levererade texten Duktig Idiot. Men det visade sig att texten, som är skarpt kritisk till casanovor, stämde in lite väl bra på en av bandmedlemmarna. Så texten ratades och då lämnade Edde, som fungerade som Tant Bruns manager, över den till Tant Brun. Ny melodi och musik skrevs till texten som med sin hookiga refräng Duktig Idiot snabbt blev en standardlåt på Tant Bruns, och det efterföljande bandet Sex Machine’s, repertoar. Även Janne och Collas 2000-talsband Tio kilo Afghan och Guds bästa barn har Duktig Idiot på sin repertoar.

Med på EP:n finns också en liveinspelning av låten ”Ta ta ta” då den framfördes på Eddes memorial 2011. Bandet räknar denna spelning som en av de tre bästa bandet gjort någon och vill på detta sätt hedra sin forna manager Edde Nilsson.

En av Tant Bruns sista spelningar var på Badrock 1982, som Lucas Söderberg arrangerade. Ljudkvaliteten är….diskutabel, men inspelningen är ett historiskt dokument över ett 80-tals punk/powerpopband där det är så tajt mellan gitarr, bas, trummor och den trestämmiga sången att det är snudd på omöjligt att få in ett bladmått mellan de olika delarna.
Sorgligt nog är låten ”(om det finns) Änglar (kvar, så finns det inga här)” som handlar om fascismen/nazismens frammarsch på 80-talet lika aktuell idag. Offentliggörandet av inspelningen är också en postum hyllning till Jönköpingsprofilen Roger ”Lunkan” Lundkvist (RIP) som desigande bandets omslag på singlarna och lärde ut trestämmig sång.

På lördag står bandet återigen på en scen när Rocksjöns vatten tack vare Lucas Söderbergs enträgna arbete. Vi hoppas det blir en kväll att minnas för alla!

mer info
J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *