I Eddes studio

Edde hade i början av 1980-talet köpt på sig ett PA. Sommaren 1982 fick någon, skulle inte förvåna mig om det var Edde, idén att man kunde använda mixerbordet, mickarna och mulitkabeln till att bygga upp en enkel studio.

Så våra instrument i replokalen på 1:a våningen på Vattengränd mickades upp och multikabeln drogs längs den branta trappan upp till mixerbordet som ställts upp vid den soffgruppen i brunt manchestertyg på 2:a våningen och vi började spela in med Edde bakom spakarna. Tekniskt sett var allt primitivt, enda effekten var vad jag kommer ihåg ett Roland bandeko och allt spelades in på ett vanligt kassettdäck. Det var liveinspelning som gällde, det gick inte göra pålägg eller omtagningar. Vi hörde inte sången speciellt bra- vilket delvis kan förklara falsksången.

Men den enda (?) kassett som fanns från inspelningen försvann. Det grämde mig eftersom jag visste att det fanns fyra låtar på den som aldrig dokumenterades på något annat sätt (Aldrig mer, Varför ska de’, Åhoj och Kom tillbaks) och jag inte kom ihåg hur de lät. Men efter mycket letande hittade jag 2010 den där enda kassetten på min vind. Till min glädje kunde jag också konstatera att allt det Edde sade till oss i den mick han hade för att kunna kommunicera med oss i replokalen på våningen under, också fastnade på bandet.

Det gör mig varm att hjärtat att höra hans röst. Det är bara några enkla fraser men några är väldigt typiska för Edde.

Här hör du honom:

Innan Aldrig mer eldar han på oss:

01 Aldrig mer

I Varför ska de’ avbryter han oss 1.27 in i låten:

01 Varför ska de’

I Åhoj hör man Edde efter 27 sek:

01 Åhoj åhoj

Under soundcheck (med hialösa versioner av Snowstorms Sommarnatt, ”Mörbyligan”, Clashs Tommy Gun, Kal P Dals SJ m fl) så bröt Edde in lite här och där. Första gången nånstans kring 5 minuter in i del 1:

VG Soundcheck del 1

I del 2 inflikar Edde med några minuters mellanrum. Allt avslutas med en bas/trum-version av en discolåt som Edde ”skrev” under ett nattjam på Vattengränd. Den hette Going to a discoteque. Det fanns stora förhoppningar kring den här låten men vad jag vet spelades den aldrig in ordentligt?

VG Soundcheck del 2

Inget av Edde i de här låtarna dock, bara raka inspelningar:

01 Kom tillbaks

01 Nej 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *